FOTOGALERIE Z PRVNÍHO PIVNÍHO FESTIVALU 2017

Show More

I. PIVNÍ FESTIVAL MĚLNÍK

Mělník zná každý jako město vína a proto není náhodou, že se každoročně koná řada slavností těchto darů zdejších vinic. Avšak málokdo již ví, že v jeho okolí se pěstoval i chmel a existovala hustá síť místních pivovarů.

Vždyť první písemná zpráva o vaření piva v Mělníku je z roku 1407, kdy král Václav IV. dal městu právo várečné. A svého času zde až do poloviny 20. století existovaly dokonce dva pivovary.

Měšťanský pivovar na Podolí a Panský pivovar na Pšovce.

Původní měšťanský pivovar se nacházel ve čtvrti Podolí pod starým městem. Později vznikl nový pivovar postavený na zelené louce naproti starému pivovaru sloužícímu potom jako sladovna a vystavoval ročně max. kolem 20000 hektolitrů piva a Lobkowicové jej koupili v roce 1931. Pivo se zde vařilo až do jeho zrušení v roce 1958 a po jeho zbourání se na jeho nachází panelové sídliště. Ten původní Lobkovický panský pivovar byl na Pšovce a fungoval do roku 1933, kdy byl už po spojení s měšťanským modernějším pivovarem jako zastaralejší zrušen a objekt byl poté prodán a přestavěn na chemický podnik, který v areálu funguje dodnes. Tento velikostně o něco menší pivovar s kapacitou do 12000 hl. piva ročně, vařil kromě běžných výčepních piv a ležáků i speciální 15% pivo Pšovan.


V současné době se v podobě minipivovarů vrací tradice místní výroby tohoto pěnivého moku.

A tak, i vzhledem k letošnímu 610. výročí od první zmínky o zdejší výrobě piva, se uskuteční první ročník Pivního festivalu, který pořádá Světlonoška z.s.

V sobotu 3. června si tak na zdejším náměstí Míru otevřou své stánky malé pivovary z blízkého okolí. Návštěvníci tak budou moci ochutnávat produkty výrobců tohoto pěnivého moku a mohou i hodnotit jeho kvalitu zápisem do tzv. Pivního pasu.

Součástí celé této akce bude totiž i soutěž o nejlepší ležák a speciál. Na vítěze budou čekat i zvláštní odměny.

Samozřejmě nebude chybět ani doprovodný program v podobě kulturních vystoupení.

I pro děti je připravena řada akcí v podobě různých soutěží, chybět nebude skákací hrad a již známý historický kolotoč. 

O aktuálních novinkách budeme všechny postupně informovat

Věřme, tato akce dá vzniknout další tradici jenž opět přispěje k oživení historického středu města.

Bedřich Marjanko

NAPSALI O NÁS

Před dvěma lety po mnoha měsících příprav, samotné výstavby, nespočetně vystátých front na úřadech vznikl minipivovar Němý Medvěd. Postaven svépomocí, bez dotací, díky šikovnosti mělnických řemeslníků.

Show More

Technická památka Parostrojního pivovaru v Lobči

u Mšena je svědkem pětisetleté tradice vaření piva na Kokořínsku. První písemná zmínka o pivovaru je ale z roku 1586 a renesanční jádro stávající stavby bylo vybudováno kolem roku 1600. Roku 2009 prohlásilo Ministerstvo kultury pivovar technickou památkou. Znovuobnovený pivovar byl slavnostně požehnán mělnickým Saletinem páterem Jackem v sobotu 30. května 2015.

Minipivovar Labuť - Litoměřice. Již sedmým rokem se zde vaří skvělé pivo. Minipivovar je umístěn ve sklepních prostorech původního secesního hotelu v centru města. Historické sklepy prošly kompletní rekonstrukcí, aby vše vyhovovalo technologickému zázemí pivovaru, zároveň tak bylo vytvořeno příjemné prostředí.

V Minipivovaru Labuť můžete ochutnat živá piva s vlastním
charakterem vůní a chutí. 

Podřipský rodinný minipivovar ve Ctíněvsi se nachází na úpatí hory Říp. Pivovar byl založen na konci roku 2013, kdy se jedna ze zemědělských budov předělala na pivovar. První pivo se uvařilo v květnu 2014. Jednalo se o světlý ležák, který je stálicí v jeho nabídce.

Pivo se v Uhříněvsi pravděpodobně vařilo již koncem 13. století. Pivovar se roku 1705 přestěhoval do stávajících prostor kde dál fungoval až do svého úředního uzavření v roce 1949. Rok 1705 se tedy uvádí jako doba založení pivovaru, i když historie zdejšího vaření piva je výrazně starší. Komunistický režim však v roce 1948 nejprve uvalil na podnik národní správu a výrobu piva nakonec zakázal úplně. Pivovarské stroje utichly 15. února 1949. Zdálo se navždy. V následujících letech celý areál chátral, neboť byl využíván jako sklad bez základní údržby. V roce 1991 byl devastovaný objekt vrácen potomkům původních majitelů, kteří v rámci možností začali s jeho záchranou. Do roku 2014 se podařilo opravit všechny důležité budovy natolik, že mohlo padnout rozhodnutí znovuobnovit výrobu piva v historickém areálu uhříněveského pivovaru. Se stavebními úpravami se začalo v červnu 2015 a již koncem roku pivovar uvařil zkušební várku.

Historie akciového pivovaru v Hořicích se začala psát 5. září 1872. Svou kvalitu si místní pivo udrželo až do roku 1976, kdy byla jeho výroba bohužel ukončena. Na časy se začalo blýskat až v roce 2005 kdy místní pivovar přešel do soukromých rukou, byl zrestaurován do původní podoby a bylo rozhodnuto, že se obnoví sláva hořického piva. Jelikož veškeré technologické prvky byly nenávratně zničeny, trvalo ještě několik let k tomu, aby byla uvařena první várka. To se stalo na počátku letošního roku a tak se na našem festivalu představí „nejmladší“ z rodiny malých a středních pivovarů, který má však staletou tradici.

Počátky vaření piva ve Cvikově sahají až do roku 1560, kdy bylo cvikovským měšťanům od pozemkové vrchnosti oficiálně uděleno privilegium k vaření pšeničného piva a výrobě sladu. V roce 1948 byl pivovar znárodněn a v lednu 1968 definitivně uzavřen. Zdevastovaný a chátrající areál koupil v roce 2013 novoborský podnikatel Jiří Jakoubek s cílem obnovit po téměř půl století přerušenou tradici výroby piva. Společně s Viktorem Tkadlecem, který má dlouholeté zkušenosti s vařením piva zrekonstruovali výrobní část pivovaru 

a útulnou pivovarskou restauraci s moderním gastro provozem a citlivě provedeným interiérem

v prostorách bývalé sladovny. Po necelém roce od zahájení rekonstrukce pivovaru mohl na podzim 2014 sládek Miloš Hrabák uvařit první várku spodně kvašeného světlého ležáku Klíč. Poté následovaly další várky, a nejen dvanáctky, ale i desítky Luž a osmičky Sklář. Pivovar byl slavnostně otevřen v sobotu 29. listopadu 2014.

Královské město Slaný se vskutku může pyšnit dlouhou a věhlasnou tradicí vaření piva, která vyvrcholila počátkem 17. století, kdy zde bylo deset měšťanských právovárečných domů. Ondřej Antoš, který v roce 1518 získal dům, dnes známý jako Modletický, vařil pivo od roku 1536. Antošové představovali významnou rodinu v dějinách města. Jiný z jejích příslušníků, Václav Antoš, zastával v letech 1569-1587 úřad císařského rychtáře. Slibný rozvoj pivovarnictví byl neblaze ovlivněn událostmi pobělohorského období, kdy se Slaný stal poddanským městem hraběte Jaroslava Bořity z Martinic. Ten zrušil várečná práva měšťanů a zároveň nechal roku 1629 ve městě vybudovat svůj vlastní pivovar. Hraběcí pivovar byl v provozu do roku 1884. Od té doby se historie spjatá výrobou piva ve Slaném přerušila na více než 135 let.
Pivovar Antoš založený v roce 2010 nyní obnovuje tradici vaření kvalitního slánského piva. Při jeho výrobě je použito výhradně nejkvalitnějších domácích surovin, českého chmele z nedaleké žatecké oblasti a vyhlášeného sladu

z moravské Hané připravovaného dnes již ojedinělým způsobem sladování na humnech.

Pivo je čepováno přímo

z ležáckých

sklepů, nefiltrované

a nepasterované, aby si tak uchovalo své jedinečné vlastnosti „živého" piva, jak je znali naši předkové.

Devátý pivovárek k nám dorazí z České Kamenice. 
Pivovar se nachází v památkově chráněném objektu města Česká Kamenice se vskutku dlouholetou tradicí vaření piva. Založil jej Jan Oktavián Kinský a jeho historie spadá až do 17. století. V polovině 18. století panský pivovar opakovaně podlehl ničivému požáru, v 50. letech byl využíván zemědělci jako sklad obilí a toto i mnohé další události se nepříznivě podepsaly na jeho stavu. Postupem let pivovar prošel řadou proměn. Po té poslední, v podobě obsáhlé citlivé rekonstrukce, je dokladem industriální architektury a technickou památkou. Do historického areálu se po dlouhé době opět navrátila vůně piva neboť se zde od roku 2015 rozjela jeho výroba.
V pivovaru se vaří tradiční oblíbená piva i speciály. V jejích varnách vzniká Kamenická 10°, 11°, 12°, Kamenický DUKÁT 10°, Kamenický Zlaťák 11° a Kamenická Podkova 12°. Zatímco Kamenická 10° je výčepní nefiltrované a nepasterizované pivo plné chuti, světlý ležák Kamenická 11° zachutná milovníkům piv výraznější hořkosti a chmelové vůně. Kamenická 12° má zase vyváženou příjemnou hořkost.

Otevřením Pivovaru Falkenštejn (původně Křinického pivovaru) v srpnu roku 2013 byla obnovena po mnoha desítkách let tradice vaření piva ve městě Krásná Lípa, jež se nachází na pomezí Českosaského Švýcarska a Lužických hor. Krásná Lípa je „východní" branou do regionu Českého Švýcarska a zároveň jeho centrem se sídlem Správy Národního parku České Švýcarsko. Starý krásnolipský pivovar byl v 60. letech zbourán. Nový pivovar byl tak přenesen přímo do centra města na Křinické náměstí, do bývalého měšťanského domu, který historicky sloužil pro různé účely mj. jako zájezdní hostinec, kulturní centrum nebo dokonce jako banka v době průmyslové revoluce. Cílem je mít a udržet vynikající kvalitu piva. Při výrobě piva se klade důraz na správné vyladění a stabilitu chuti jednotlivých druhů, a proto je základní nabídka omezena na 3 piva ležáckého typu a jedno pivo typu ALE.

© 2016 by Marcela Vaňhová  

Všechny texty a fotografie jsou majetkem společnosti a je zakázáno je kopírovat nebo jinak rozšiřovat.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now