Nejnovější příspěvky
Vybrané příspěvky

Koření je už po staletí neodmyslitelnou součástí lidské stravy snad na všech kontinentech světa a velmi váženou pochutinou.
Z potravinářského hlediska je koření pochutinou, tedy poživatinou, která neplní sytící funkci, má však senzorickou hodnotu. Pestrost koření nabízí široké uplatnění v potravinářském průmyslu, ale i v kosmetice a farmacii. V pokrmech plní několik významných funkcí, mezi něž se řadí například funkce ochucovací, konzervační, barvicí a zdravotní.
Zdravotní účinky koření se poslední dobou staly předmětem vědeckého zkoumání, včetně farmaceutického průmyslu. Naprostá většina látek obsažených v koření je stále ve fázi zkoumání, a tak jejich využití v klinické praxi je prozatím nejasné. Kromě pozitivních vlastností se mohou u některých druhů koření objevit i toxické účinky, často to bývá v závislosti na požité dávce, cestě podání a enzymatické výbavě jedince.
Díky svým vlastnostem by si koření zasloužilo větší pozornost nejen z pohledu
gastronomického, ale právě z pohledu preventivního a léčebného.
Tradiční dělení koření
Ostrá koření (chilli, bílý pepř, černý pepř, kayenský pepř, zázvor, hořčice)
Jemná koření (kořeninová paprika, koriandr)
Aromatická koření (kardamon, skořice, hřebíček, fenykl, kopr)
Byliny (bazalka, bobkový list, majoránka, estragon, tymián) -
Aromatická zelenina (cibule, česnek, šalotka, celer)
Dělení podle použitých částí rostlin
Kořeny a oddenky rostlin (křen, zázvor, kurkuma) -
Kůra (skořice)
Listy a celé rostliny (máta, tymián, yzop, levandule, mateřídouška, koriandr, řeřicha, petržel, pažitka, pelyněk, fenykl)
Květy, poupata a jiné části květu (šafrán, hřebíček, chmel, kapary)
Plody a semena (kardamon, nové koření, badyán, paprika, chilli, kmín, anýz, muškátový ořech a květ, pepřovníky)
Dělení z hlediska výživy
Prospěšné – čerstvé či sušené natě ovlivňující zažívání -
Neškodné – použití kvůli výrazné chuti a aroma, avšak nedráždivé a biologicky nehodnotné (např. vanilka)
Silně dráždivé – koření obsahující velmi dráždivé alkaloidy (např. pepř, pálivá paprika)