September 5, 2017

Please reload

Nejnovější příspěvky

Krámek představuje řadu ENERGY. Jsme konzultačním centrem!.

October 31, 2017

1/10
Please reload

Vybrané příspěvky

VÁŽENÉ I "VÁŽENÉ" KOŘENÍ V KRÁMKU

July 17, 2017

 

Koření je už po staletí neodmyslitelnou součástí lidské stravy snad na všech kontinentech světa a velmi váženou pochutinou.

Z potravinářského hlediska je koření pochutinou, tedy poživatinou, která neplní sytící funkci, má však senzorickou hodnotu. Pestrost koření nabízí široké uplatnění v potravinářském průmyslu, ale i v kosmetice a farmacii. V pokrmech plní několik významných funkcí, mezi něž se řadí například funkce ochucovací, konzervační, barvicí a zdravotní.

Zdravotní účinky koření se poslední dobou staly předmětem vědeckého zkoumání, včetně farmaceutického průmyslu. Naprostá většina látek obsažených v koření je stále ve fázi zkoumání, a tak jejich využití v klinické praxi je prozatím nejasné. Kromě pozitivních vlastností se mohou u některých druhů koření objevit i toxické účinky, často to bývá v závislosti na požité dávce, cestě podání a enzymatické výbavě jedince.

Díky svým vlastnostem by si koření zasloužilo větší pozornost nejen z pohledu

gastronomického, ale právě z pohledu preventivního a léčebného. 

 

Tradiční dělení koření 

 

Ostrá koření (chilli, bílý pepř, černý pepř, kayenský pepř, zázvor, hořčice)  

Jemná koření (kořeninová paprika, koriandr) 

Aromatická koření (kardamon, skořice, hřebíček, fenykl, kopr)  

Byliny (bazalka, bobkový list, majoránka, estragon, tymián) -

Aromatická zelenina (cibule, česnek, šalotka, celer)

 

Dělení podle použitých částí rostlin  

Kořeny a oddenky rostlin (křen, zázvor, kurkuma) -

Kůra (skořice) 

Listy a celé rostliny (máta, tymián, yzop, levandule, mateřídouška, koriandr, řeřicha, petržel, pažitka, pelyněk, fenykl) 

Květy, poupata a jiné části květu (šafrán, hřebíček, chmel, kapary) 

Plody a semena (kardamon, nové koření, badyán, paprika, chilli, kmín, anýz, muškátový ořech a květ, pepřovníky) 

 

Dělení z hlediska výživy 

Prospěšné – čerstvé či sušené natě ovlivňující zažívání -

Neškodné – použití kvůli výrazné chuti a aroma, avšak nedráždivé a biologicky nehodnotné (např. vanilka) 

Silně dráždivé – koření obsahující velmi dráždivé alkaloidy (např. pepř, pálivá paprika) 

Sdílej na Facebook
Líbí se mi to
Please reload

Najdete nás i na Facebooku
Please reload

Archiv
  • Facebook Basic Square

© 2016 by Marcela Vaňhová  

Všechny texty a fotografie jsou majetkem společnosti a je zakázáno je kopírovat nebo jinak rozšiřovat.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now